Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Organizaţiile studenţilor basarabeni din România…

Organizaţiile studenţilor basarabeni din România iau atitudine

 Organizaţiile studenţilor basarabeni din patru centre universitare s-au întrunit la Galaţi în perioada 06-08 noiembrie 2009, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă studenţii basarabeni veniţi la studii în România. La sesiunea de dezbateri au participat, liderii studenţilor basarabeni din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Galaţi, reperezentanţi ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, şi ai Ligii Studenţilor de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.

Subiectele abordate au fost : taxa consulară de 120 de euro pentru categoria de studenţi bugetari care nu beneficiază de bursă, categorie nedefinită în legislaţia statului român. Procesul de admitere la studii în România, lipsa unui tratat bilateral între Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării din România şi Ministerul Educaţiei din R. Moldova, în vederea acordării burselor pentru studenţi, au reprezentat, de asemenea reale îngrijorări pentru organizaţiile reprezentative. Studenţii basarabeni au constatat că există o dezinformare legată de asigurările medicale oferite gratuit, încercând să găsească soluţii pentru că această să nu mai constitue o problemă.

Una dintre cele mai importante decizii luate, a fost implicarea Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Galaţi şi a Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi în campania „Pro Cetăţenie”, iniţiată de OSB Timişoara şi OSB Bucureşti. Această campanie are ca scop, informarea şi sensibilizarea opiniei publice româneşti şi europene asupra obţinerii şi redobândirii cetăţeniei române.